Operațiune sau proiect?

Care dintre cele două este mai importantă în evoluția unei organizații: desfășurarea operațiunilor sau derularea proiectelor? Dacă operațiunile se referă la desfășurarea activităților zilnice și recurente ale unei organizații, proiectele se referă la acele eforturi temporare, întreprinse pentru crearea unui produs, serviciu sau rezultat unic.[1]

Într-un articol publicat în Harvard Business Review în 2021, Antonio Nieto-Guiterez – un expert global în managementul de proiect și fost președinte al Project Management Institute – face o afirmație curajoasă: “proiectele au preluat rolul de motor economic al zilelor noastre, de la operațiuni.”[2]

Guiterez arată diferența dintre operațiuni și proiecte. Operațiunile sunt cele care privesc activitățile principale ale unei organizații, având ca scop exploatarea capabilităților existente și cele care „țin organizația în viață”: vânzări, servicii clienți, contabilitate, producție, IT, etc. Pe de altă parte, proiectele au ca scop explorarea de noi competențe și conduc către transformarea afacerii.

Fără îndoială, viitorul aparține organizațiilor care pot atinge echilibrul optim între desfășurarea activităților curente și eforturile de schimbare, arată Guiterez. Dar majoritatea liderilor sunt mult mai buni la primul aspect și, prin urmare, își dedică mai mult timp acestuia. De ce? Pentru că focalizarea către eficiență și productivitate a stat la baza succesului organizațiilor pe tot parcursul secolului trecut. Provocarea, spune el, este că o creștere sustenabilă prin eficientizare devine imposibilă, în mod special în vremuri de incertitudine și schimbări rapide.

Reflectând asupra acestor lucruri, ne întrebăm la rândul nostru unde este echilibrul dintre operațiuni și proiecte în cadrul unei organizații? Este una dintre ele mai importantă decât cealaltă? Dezvoltarea și progresul societății și al oamenilor, a fost întotdeauna rezultatul sinergiei dintre cele două. Inventarea plugului – care este un proiect (un efort temporar cu rezultat unic) – nu ar fi avut valoare dacă nu ar fi fost fabricat la scară largă și folosit intensiv în agricultură. Inventarea motorului termic – care este tot un proiect – nu ar fi avut nici un fel de influență asupra progresului, dacă nu ar fi fost urmat de fabricarea și folosirea acestuia de-a lungul timpului. Ceea ce ar putea duce la concluzia că, indiferent care dintre cele două este mai importantă, o organizație nu poate supraviețui pe termen lung dacă nu le are pe amândouă. Cu alte cuvinte putem spune că, dacă proiectele sunt motorul economic al zilelor noastre, operațiunile sunt combustibilul, fără de care acesta nu ar putea funcționa, nu ar putea să fie pus în valoare.

Un lider trebuie să fie la fel de bun în ambele domenii: proiect și operațiuni.

Pentru dezvoltarea abilităților în cele două domenii, QUALIANS vă pune la dispoziție ateliere de lucru (eng. workshop-uri) dedicate: PROJECT MANAGEMENT și PROCESS IMPROVEMENT. Vă așteptăm!

 

Articol de Adrian Hudulin

 

 

 

[1] A Guide to the Project Management Body of Knowledge (PMBOK Guide), Ed. VI, Newtown Square, Project Management Institute, 2017, p. 4.

[2] Antonio Nieto-Guiterez „The Project Economy Has Arrived” în Harvard Business Review, Volume 9, Issue 6, 2021, pp. 38-45.

https://hbr.org/2021/11/the-project-economy-has-arrived (pagină internet accesată la data de 26 Octombrie 2023).