Foamea ego-ului

Imagineaza-ti o situatie in care esti criticat. Ai multe argumente pentru a te “apara” dar si mai multe pentru a “acuza” persoana ce te critica. In tine parca creste ceva. Este tensiunea de a da replica la acuzatie sau a critica la randul tau aceeasi persoana. Nu te stresa. Nu esti tu. Este ego-ul tau ce are nevoie de mancare. Ii este foame de acele “alimente” care sa-l faca sa creasca din nou. De acele lucruri care sa-l faca sa aiba energie din nou.

Am putea compara alimentatia ego-ului cu mancarea de tip fast-food. Stim ca nu e sanatoasa, dar poate obiceiul sau “pofta” ne face sa alegem aceasta mancare. Dar, la fel ca dupa ce ego-ul s-a saturat cu urmatorul conflict, cu urmatoarea cearta, sau crestere a importantei, si dupa ce ai mancat de la un fast food nivelul tau de energie scade.

De ceva timp am inceput sa-mi analizez mai mult ego-ul mai ales in situatii cand ii este “foame”. Acele perioade cand doresc sa demonstrez ca am dreptate, sau acele perioade cand intr-un conflict vreau sa “castig” prin argumentele, zice ego-ul meu, logice.

Ce-am observat?

  • exista un tipar de crestere al ego-ului. Imagineaza ca el a crescut, s-a dezvoltat intr-un anume context. Este contextul dat de obiceiuri, mediu, moduri de a face lucrurile sau cautarea sigurantei. Este confortul de a face lucrurile intr-un anume fel. De altfel, ego-ul este mult legat de narcisim, de a te gandi mai mult la tine si mai putin la cei din jur. Un ego ridicat duce la lipsa de empatie fata de cei din jur care te-ar putea salva de la escaladarea conflictelor. Un ego satul inseamna de fapt relatii personale si profesionale disfunctionale.
  • tiparul acela de crestere se intensifica pana la ajunge la un anume punct cand ego-ul este hranit.
  • urmeaza scaderea in intensitate a energiei ego-ului la fel ca atunci cand ai mancat fast-food stuff si te-ai saturat
  • mai este un pas. Acela cand iti dai seama ce fel de mancare ai ajuns sa “digeri”. Hrana ego-ului nu este deloc sanatoasa: nevoia de a avea dreptate, nevoia de a castiga un arument, de a afisa o imagine diferita de propria ta persoana, lipsa de a-ti arata vulnerabilitatea, greselile, asumarea responsabilitatii si mai mult, lupta de a avea mai mult, de a fi mai mult, acel gol ce-ti hraneste mult si prost ego-ul.

Ce poti face?

  • Sa-ti cresti nivelul de constientizare al tiparelor de hranire ale ego-ului
  • Cand ajungi la punctul in care cere de mancare, reconecteaza-te la prezent. O abordare de tipul “mai bine tac pentru ca altfel ne certam” sau “bine, bine…ai dreptate” nu face altceva decat sa duca ego-ul la un alt nivel.
  • Priveste mai degraba lucrurile cu o curiozitate specifica unui om de stiinta ce face un experiment. Chiar ego-ul se activeaza, invata ce poti face data urmatoare. Cum a fost experienta? Ce a declansat nevoia de “hranire” a ego-ului? Ce poti face diferit? De unde vine aceasta nevoie?

Nu exista retete. Fiecare situatie in sine este diferita si porneste de la experienta fiecaruia dintre noi. Sunt atat de multe variabile incat, te rog, la finalul acestui articol sa iei ce am scris strict ca experienta mea cu analizarea acestei entitati pe care am denumit-o ego. Cred insa ca exista ceva valabil pentru toti pentru a ajunge la acea stare in care pretuim mai mult momentul prezent, si iesim din tiparul conectarii prea mult la trecut sau la viitor. Este vorba de cresterea constientizarii emotiilor proprii, ale tiparelor proprii si ale comportamentului nostru.

De ce? Pentru foamea ego-ului duce la relatii defectuoase si batai de cap pe toate planurile.

Succes!

P.S. Ma intreb daca articolul a fost scris cu ego-ul sau a venit pur si simplu. Dar, asa cum spuneam, privesc curios momentul in care un cititor/cititoare imi va pune la indoiala argumentarea de mai sus. Posibil ca in acest caz, ego-ul sa actioneze nu ca autor al articolului ci ca “aparator” al ideilor atribuite in mod eronat. Dar, intr-un final si aceasta posibila situatie ma va invata ceva.

 

Autor: Costin Ciora

Daca doresti mai multe detalii despre cursul Emotional Intelligence sau vrei sa te inscrii, suna-ne la 0726 847 000 sau trimite-ne un mesaj. Consulta aici calendarul cursurilor deschise.