O mama si un baietel de vreo cinci, sase ani se indreptau spre imbarcare pe aeroportul din Munchen. Pana a-ti ocupa locul in avion trebuie sa treci prin binestiutele controale care le dau celor raspunzatori de siguranta zborului linistea ca in avion este cine trebuie si asa cum trebuie. Cei doi se aliniasera in asteptare la una dintre portile la care se verifica, cu acele masinarii patrunzatoare, ce ai in bagajele de mana. Dupa 11 septembrie 2001 anumite lucruri pe care pasagerii le puteau lua cu ei, unele chiar de stricta necesitate, cum ar fi banala sticla de apa, au devenit prohibite la bord, iar daca din nestiinta sau neatentie staruiesc in bagaje, sunt sursa unor mici episoade care tulbura rutina lucratorilor dar si tihna calatorilor.
Mamei si odorului le veni randul sa-si depuna bagajele de mana pe banda care, manuita de oamenii de la control, urma sa le ascunda pentru cateva secunde intr-un mic tunel, ca ochiul electronic sa scotoceasca prin ele fara sa le atinga. In acest timp, ei trecura prin poarta care simte daca vrei sa duci cu tine alte obiecte metalice decat cele din bagaje. Ce-ar fi trebuit sa urmeze ar fi fost ca cei doi sa-si ia bagajele si sa-si continue drumul catre urmatorul control. Insa ceva se intampla pentru ca bagajele intarziau mai mult. Ochiul se incruntase gasind ceva neasteptat. La celalalt capat al benzii astepta un domn de vreo cincizeci de ani care parea destul de relaxat pentru importanta muncii pe care o presta.
Lua geanta o puse alaturi pe o masa si i se adresa doamnei:
– Va rog sa deschideti aceasta geanta. Doamna se conforma imediat deschizand fermoarul gentii. Barbatul baga mana in geanta si scoase un borcan de iaurt care depasea ca volum cei 100 de mililitri acceptati.
– Ce este acesta? intreba agentul de parca s-ar fi asteptat ca mama sa-i raspunda ca este un borcan cu trotil. Mama putin stanjenita dar suficient de sigura pe ea ii raspunse:
– Fiul meu este alergic si de aceea nu-i dau in timpul zborului mancarea de la bord deoarece nu stiu ce contine asa ca i-am cumparat un borcan de iaurt.
– Este un iaurt special? continua barbatul interogatoriul, privind-o in ochi pe doamna dar si ridicand putin din sprancene, cu un aer pacifist.
– Nu, raspunse doamna. L-am cumparat de la supermarket. Barbatul paru dezamagit de raspuns de aceea continua, de data aceasta fara a o mai privi in ochi pe femeie ci tintind undeva pe langa ea, pe peretele din spatele ei,
– Va mai pun o data intrebarea. Este un iaurt special? spuse acesta mai rar si mai apasat. Femeia zambi usor si raspunse calm si sigur,
– Da, este un iaurt foarte special, singurul pe care fiul meu il poate manca. In timp ce baga la loc in bagaj borcanul de iaurt domnul zise,
– Foarte bine, vad ca invatati repede! Sa aveti un zbor placut!
Un om intelept se abatuse, intr-una din cele mai stricte tari, de la una dintre cele mai stricte proceduri.
In lumea celor care studiaza functiile si functionarea creierului se vorbeste despre specializarea celor doua emisfere anatomice. In mare, emisferei stangi ii sunt atribuite sarcini care cer exactitate, celei drepte actiuni care presupun mai degraba o vedere de ansamblu, aproximativa. Intre cele doua emisfere exista o punte (corpus callosum) care permite schimbul de informatii. Activitatea de la aeroport implica mai mult activitati de emisfera stanga. Sa fie documentele in ordine, sa se respecte procedurile etc. Si totusi acel om actionase in spiritul unui echilibru remarcabil dintre cele doua.
De cate ori, daca nu cumva chiar pe zi, nu suntem in situatia, de a lua decizii care sa implice alti oameni, clienti, colegi, pe cei de-acasa si fata de care sa simtim nevoia de a fi ori foarte rationali fiindca asa spun procedurile sau de a fi subiectivi din punct de vedere emotional fiindca la mijloc este o legatura afectiva?
Aceasta este una dintre predicile inteligentei emotionale, inainte de a lua o decizie gandeste-te bine daca ratiunea si emotiile nu incearca pe alocuri sa se orbeasca una pe cealalta si cauta raspunsul care sa le impace pe amandoua.
*Acest articol a fost preluat de pe blogul lui Ciprian Teleman, Consultant Qualians.
Daca doresti mai multe detalii despre cursul Emotional Intelligence sau vrei sa te inscrii, suna-ne la 0726 847 000 sau trimite-ne un mesaj. Consulta aici calendarul cursurilor deschise.