Scenariul 1
Termini faculatea si te bagi intr-o companie.
In 6 luni inveti procedurile companiei, cum se trag sforile, cine aproba ce aproba, unde sta puterea, cine o mai vrea, ce ar face unii ca sa puna mana pe ea. Stii cine place pe cine. Stii cine e neplacut de majoritate. Stii tot.
Dupa aceste 6 luni vorbesti perfect companie-za. Stapanesti jargonul de business, devii un prozelit al produselor si serviciilor companiei tale. Din exces de zel, incepi sa reproduci jargonul si in fata clientilor, sotului, sotiei, copilului sau prietenului, prietenei, animalului de companie.
Pana sa te prinzi ca nimeni de acasa nu intelege nimic din ceea ce spui, dar te suporta, ca, na, te iubesc, e deja tarziu.
Unii se prind, altii nu. Cei care nu se prind, isi muta audienta in alte cercuri. Apar aici prietenii corporatisti care compenseaza diferentele de limbaj de care te lovesti acasa.
Pentru unii, viata ia o alta directie. Se pierd valorile initiale si se imprumuta unele noi, de multe ori cele ale corporatiei. Apar disensiunile, intervine divortul sau despartirea. Motivul invocat – pareri antagoniste despre viata. Urmatorul partener, urmatoarea partenera. Life goes on, totul ok atata timp cat exista si alte oportunitati.
Scenariul 2
Termini faculatea si te bagi intr-o relatie.
In 6 luni inveti pasiunile partenerului, tabieturile, cum ia decizii, cu cine tine la fotbal, ce asteptari are de la viata, planurile sale de viitor. Stii cine-i sunt amicii apropiati. Stii care dintre ei face cele mai proaste glume. Stii cam tot.
Dupa aceste 6 luni vorbiti perfect o limba comuna. Bateti recordul la WhatsApp Messenger. Va raspundeti imediat la mesaje. Frecventa mesajelor este una foarte mare, kilometri de ecran de telefon sunt umpluti cu glume si declaratii de dragoste, unele mai directe, altele mai subtile. Aveti deja glumele voastre favorite si va place sa le folositi des, ca pe o limba materna vorbita intr-o tara straina atunci cand esti intr-un city-break. Stii ce flori ii plac, stii care este mancarea sa preferata. Stii ca nu-i place sa o mangai pe par sau stii ca nu-i place sa-l intrebi despre fostele relatii. Din dragoste, incepi sa reproduci glumele voastre si in fata prietenilor sau rudelor tale.
Pana sa te prinzi ca nimeni de acasa nu intelege nimic din ceea ce spui, dar te suporta, ca, na, te iubesc, incep si ei sa vorbeasca ca tine, sa il placa sau sa o placa.
Unii se prind, altii nu. Cei care nu se prind, isi muta audienta in alte cercuri. Apar aici micile infidelitati, flirturi sau ocheade care compenseaza diferentele de pareri de care te lovesti acasa.
Pentru unii, viata isi pastreaza directia. Chiar daca se pierd valorile initiale si se imprumuta unele noi, cele ale partenerului, aceasta se face prin cresterea increderii in el, de multe ori avand rezultatul diminuarii interesului de sine. Nu apar disensiunile, nu intervine divortul sau despartirea. Motivul fiind – pareri complementare despre viata. Urmatorul partener, urmatoarea partenera nu exista. Life goes on de minune doar cu aceasta oportunitate.
Daca corporatiile au reusit ceva, au reusit sa dezumanizeze relatiile furnizor-client. In alte tari, bineinteles, nu la noi in Romania. 🙂 Consumismul capitalist este o anomalie foarte prezenta in organizatii, in mod voluntar sau involuntar insinuata.
O relatie valoroasa intre vanzatori si clienti nu difera deloc de relatia dintre o el si o ea intr-un cuplu fericit.
Transpus pe limbajul de business, sunt cateva directii pe care, daca le urmezi, clientii iti vor fi mereu aproape, bonusul maxim va fi incasat la finele fiecarei luni, trimestru sau an, seful va fi fericit si lumea te va vorbi de bine:
- High Engagement:
Raspunde repede la mesaje, mentine comunicarea deschisa si cu flux continuu de informatie (ca intr-o relatie fericita)
- High Satisfaction:
Livreaza mai mereu peste asteptari, tine raportul dintre problemele rezolvate si cele nerezolvate cat mai mare (ca intr-o relatie fericita cand ii faci surprize placute partenerului)
- Referrals:
Ajuta-ti clientii sa-si atinga potentialul si ei vor vorbi de tine si prietenilor lor (exact ca intr-o relatie fericita)
- High Trust:
Dezvolta-ti credibilitatea, arata-le ca se pot baza pe tine, petrece timp de calitate aprope de clientii tai si diminueaza-ti interesul propriu (ca intr-o relatie fericita)
- Operational Transparency:
Arata-le ce faci pentru ei, pe parcursul intregii colaborari (ca atunci cand iti dai ON la Share My Location din telefon, intr-o relatie fericita)
Warren Buffet are 2 reguli cand vine vorba de investitii. Rule 1: Never lose money. Rule 2: Don’t forget Rule no. 1.
Extrapolat pentru clienti: Never lose customers.
Iar daca totusi esti nevoit/a sa te desparti de un client, tine minte ca divortul este mai important decat casatoria.
Nu divortul in sine, ci cum o faci.