O poveste despre Inteligenta Emotionala. Omul care a salvat un munte.

Crested_ButteDespre respectul de sine. Evaluarea corecta, intelegerea si acceptarea sinelui.

L-am intalnit pe W Mitchell la Las Vegas in 2010, invitat de Janelle Barlow, pe atunci colega noastra de la TMI US. A venit in fata noastra in scaunul cu rotile. Si-a inceput prelegerea intrebandu-ne daca am fost vreodata in inchisoare. Ne-am uitat curiosi unii la ceilalti si am constatat ca avem cel putin un lucru in comun.

Apoi ne-a spus povestea lui. Fost puscas marin, la 27 de ani facea cursuri de aviatie, avea o slujba pe care o adora, o iubita cu care calatorea in locuri minunate. Era pe saua unei motociclete Honda, cumparata cu o zi inainte, cand o masina i-a virat in fata. In urma cionirii cu masina, capacul defect al rezervorului a cazut, benzina a luat foc arzandu-i doua treimi din suprafata corpului printre care si fata. Dupa patru luni de spitalizare si operatii chinuitoare a iesit din spital cu o infatisare care cu greu mai aducea cu cel care fusese inainte si cu o parte dintre degete amputate. A continuat sa urmeze cursurile de aviatie si a obtinut un brevet de zbor. Cu o parte din banii primiti de la compania de asigurari si-a cumparat un avion. In 1975, in timp ce intentiona sa-si duca niste prieteni la San Francisco, din cauza ghetii depuse pe aripile avionului pe care il pilota, acesta s-a prabusit dupa decolare, pasagerii scapand cu rani usoare iar el ramanand paralizat, intr-un scaun cu rotile pentru restul vietii. Acel scaun a fost ani de zile inchisoarea lui.

Multora dintre cei carora le-am povestit aceasta istorie, li s-a parut dificil sa imagineze ce curs ar fi putut urma viata acestui om. Dar Mitchell ne-a povestit, mai departe, cum au mers lucrurile. Dupa o perioada de refacere si impacare cu situatia, s-a gandit ca inainte de al doilea accident putea sa faca 10.000 de lucruri. Acum nu mai putea face decat 9.000. Catre care sa-si indrepte atentia, catre cele 1.000 pe care nu le mai putea face sau spre cele 9.000 care erau in continuare accesibile? Retoric.

Asadar, a redevenit o persoana prezenta social, a candidat la primaria micului Crested Butte si a castigat cu 20 de voturi fotoliul de primar dar cel mai important proiect a fost unul neasteptat.

Crested Butte (foto) este un orasel cu cateva sute de locuitori, multi dintre ei mineri pensionati, un resort de ski, loc de recreere si cu o natura salbatica. In timpul mandatului sau, AMAX (tot patru litere, sic!), cea mai mare companie miniera din lume in acel moment, a pregatit o investitie de 2B $ intr-o gigantica exploatare miniera de molibden, in muntele din apropierea micului oras. Anticipand dezastrul ecologic care ar fi urmat acestui proiect, Mitchell, primarul unei comunitati de cateva sute de oameni, a anuntat ca vrea sa discute despre proiect cu CEO-ul companiei. Raspunsul companiei a fost „Nu, multumim.” Mitchell a pornit o campanie, care a durat patru ani, impotriva acestui proiect minier care ar fi distrus pe langa munte, intregul echilibru de care locuitorii orasului se bucurau. Dupa patru ani AMAX anunta renuntarea la proiectul minier iar Mitchell a devenit „primarul care a salvat un munte”.

Seamana cu povestea filmului Avatar? Da, James Cameron s-a inspirat din povestea vietii lui W Mitchell.

Ingredientele succesului sau sunt accesibile si firesti pentru un om obisnuit: dragoste, munca, simtul umorului si puterea de a ne accepta asa cum suntem. Mitchell spune, „Nu este despre ce ni se intampla, ci despre ce facem cu ce ni se intampla.”

Astazi traieste in California, este implicat in organizatii pentru protectia mediului si isi impartaseste experienta in conferinte.

 

Un articol scris de Ciprian Teleman.

Daca doresti mai multe detalii despre cursul Emotional Intelligence sau vrei sa te inscrii, suna-ne la 0726 847 000 sau trimite-ne un mesaj. Consulta aici calendarul cursurilor deschise.