Liderul EQlibrat si munca emotionala in organizatii

Ati intrat vreodata in contact cu organizatii in care oamenii sunt vesnic incruntati, nemultumiti sau revoltati? Ati simtit vreodata tensiunea emotionala care pluteste intr-un birou in care lucreaza mai multi oameni care nu se suporta reciproc? Angajati care nu-si mai suporta colegii sau seful, manageri care sunt scosi din sarite de oamenii din echipele lor ori vanzatori pentru care viata profesionala ar fi minunata daca nu ar trebui sa aiba de-a face cu ”pretentiile” clientilor?


Emotiile negative intense pe care le traiesc acesti oameni nu afecteaza doar calitatea climatului organizational, ci si performanta lor profesionala. Acesti oameni ajung sa isi cheltuie mare parte din timp si din energie cu framantari interne si conflicte interpersonale. Ei sunt agitati, anxiosi, abatuti, nervosi sau agresivi, fiind coplesiti de emotii toxice. Iar toate aceste manifestari le deturneaza energia intelectuala si emotionala de la procesele creative si relationale care ar trebui sa-i conduca spre performanta.
Este greu de inteles cum unele organizatii ajung sa fie slabite, ineficiente si neperformante nu din cauza ca nu au resurse, ci din cauza faptului ca mare parte din resursele lor de vitalitate nu sunt investite pentru performanta, ci sunt consumate, sunt cheltuite sau putem spune chiar irosite in lupta cu un soi de „otrava emotionala” generata in si din interior.


Intr-o astfel de organizatie, cu cat sunt afectate mai multe „celule” si „organe”, si anume, cu cat sunt „intoxicate emotional” mai multe persoane si departamente, cu atat acea organizatie ajunge sa sufere mai mult.


Acest tip de maladie poate afecta atat companii, institutii de stat sau echipe sportive, cat si familii, comunitati sau organizatii neprofesionale. Cu alte cuvinte, sunt expuse orice grupuri umane, mai mari sau mai mici, in care oamenii au obiective comune si trebuie sa lucreze impreuna pentru atingerea acelor obiective.


Elementele patogene care provoaca aceasta intoxicatie nu sunt palpabile si nu sunt usor de cuantificat, sunt, insa, usor de observat si, mai ales, foarte usor de resimtit: anxietate, furie, dezamagire, teama, neliniste, invidie, frustrare, rusine, resentimente, vinovatie, gelozie, revolta, dispret, ingrijorare si lista poate continua.


Fiecare dintre noi a trait aceste emotii. Ele fac parte din bagajul emotional al oricarui om sanatos si isi au rolul si rostul lor firesc in viata fiecarui om. Si chiar daca uneori pot fi foarte neplacute, aceste emotii ne ajuta sa ne adaptam eficient la mediul nostru fizic si la cel relational, atunci cand sunt traite in mod normal.


Ele ajung, insa, sa se transforme in ceva toxic pentru fiecare dintre noi si pentru organizatiile din care facem parte in momentul in care nu mai sunt adaptative. Atunci cand, in loc sa ne ajute sa ne adaptam mediului in care traim, ele lucreaza in defavoarea noastra. Atunci cand sunt scapate de sub control. Atunci cand ne conduc la comportamente pe care le regretam. Atunci cand ne imping sa-i ranim pe cei dragi. Atunci cand distrug relatii de afaceri importante. Atunci cand provoaca un disconfort emotional atat de mare pentru noi si pentru cei cu care interactionam, incat afecteaza atat rezultatele individuale, cat si pe cele ale echipei din care facem parte.


Pentru un „detox emotional” al organizatiei este nevoie ca fiecare om din acea organizatie sa-si dezvolte competenta emotionala. Acest tip de competenta se bazeaza pe inteligenta emotionala si ne ajuta sa facem una dintre cele mai delicate munci: munca emotionala.


Acest tip de munca nu are ca rezultat produse, servicii, rapoarte sau opere stiintifice. Munca emotionala are ca rezultat efectul nostru direct asupra modului in care se simte persoana cu care am interactionat si cum ne simtim noi ca urmare a acestei interactiuni.


Pentru asta, este necesar sa stim cum sa ne controlam corespunzator propriile emotii si comportamente, iar acest lucru se invata, la fel ca orice alta abilitate.


Foarte multe organizatii sunt pline de oameni foarte bine pregatiti din punct de vedere profesional, dar care se comporta surprinzator de inadecvat atunci cand este vorba despre aspectele emotionale si relationale ale muncii lor. Desi buni profesionisti, acestia se pot afla in situatia in care manifesta o permanenta proasta dispozitie, ii cearta, ii critica sau blameaza pe cei cu care lucreaza sau se victimizeaza constant atunci cand lucrurile nu merg asa cum si-ar dori.


Pentru ca nu stiu cum sa-si controleze emotiile toxice, le lasa sa se manifeste intr-un mod distructiv atat pentru ei, cat si pentru cei din jurul lor. Deseori, acesti oameni nici macar nu sunt constienti de modul in care se comporta sau de impactul negativ pe care atitudinea si comportamentul lor le au asupra celor cu care interactioneaza.


Acest lucru se intampla, de obicei, pentru ca in procesul de formare profesionala a acestor oameni s-a pus accent in primul rand pe dezvoltarea competentei lor profesionale si mai putin pe dezvoltarea competentei de a aborda corespunzator aspectele emotionale si relationale ale muncii lor.


De aceea, orice organizatie care doreste sa preintampine sau sa rezolve problemele descrise mai sus ar trebui sa-si pregateasca oamenii si pentru munca emotionala pe care acestia o fac, oferindu-le sansa de a-si dezvolta inteligenta emotionala (EQ – Emotional Quotient).


Pentru ca in cazul oricarui tip de organizatie sau de echipa, munca emotionala cea mai importanta este cea pe care o face liderul, organizatiile de succes au lideri cu un EQ bine dezvoltat, oameni echilibrati si inteligenti emotional. Lideri „EQlibrati”.


Fie ca este vorba despre cel care conduce o echipa mare sau una mica, fie ca este vorba despre capul unei familii, liderul este cel care are impactul emotional cel mai puternic asupra celorlalti.


De aceea, munca emotionala a liderului este extrem de importanta. Dispozitia sa afectiva si modul in care interactioneaza cu ceilalti au un impact enorm asupra climatului emotional din echipa pe care o conduce.


Ca urmare a interactiunii cu liderul, oamenii se pot simti respectati, entuziasmati, optimisti, increzatori, incurajati si motivati sau, dimpotriva, se pot simti jigniti, revoltati, furiosi, pesimisti, plini de resentimente, de neincredere sau chiar de panica.


Aceste emotii isi vor pune, inevitabil, amprenta asupra modului in care acei oameni iau decizii si actioneaza, precum si asupra rezultatelor lor. Pentru ca rezultatele oricarei organizatii sunt influentate crucial de modul in care oamenii se simt in acel loc!


De aceea, organizatiile care-si doresc performanta au nevoie, in primul rand, de lideri competenti din punct de vedere emotional. Ele au nevoie de oameni care tin cont de importanta muncii emotionale pe care o fac si care pot sa analizeze cu intelepciune impactul manifestarilor lor emotionale asupra persoanelor cu care lucreaza.


Este suficient sa intri intr-un birou, intr-un magazin, intr-un restaurant sau intr-o sucursala bancara si sa observi emotiile care se manifesta pe chipul si prin comportamentul celor care lucreaza acolo, pentru a-ti face o idee destul de clara despre competenta emotionala a celui care conduce acel loc de munca. Sunt situatii in care oamenii care te intampina in acel loc sunt zambitori, relaxati si binevoitori, la fel cum sunt situatii in care ai de-a face cu fete incruntate, incrancenate si cu comportamente ostile sau nepoliticoase.


Modul in care se simt acesti oameni la locul de munca determina modul in care ii trateaza pe cei cu care intra in contact si isi are deseori originea in modul in care sunt tratati ei de catre seful lor.


Ca sa-l parafrazez pe RW Emerson, care spunea ca „orice organizatie este umbra prelungita a unui singur om”, pot spune ca orice echipa este umbra prelungita a celui care conduce acea echipa. De aceea, competenta emotionala a celor care joaca rolul de lider la orice nivel intr-o organizatie este extrem de importanta.


Ea nu se reflecta doar in modul in care oamenii se simt la locul de munca, ci si in rezultatele concrete pe care acestia le produc. Atunci cand oamenii se simt bine, dau din ei tot ceea ce au mai bun. Atunci cand traiesc emotii negative cum sunt furia, frustrarea, dezamagirea, resentimentul, invidia sau anxietatea, acestea le vor afecta grav performanta deturnand atentia de la sarcinile de indeplinit.


Un manager care ”tuna si fulgera” la adresa oamenilor sai, care isi face un obicei din a tipa, a blama si a ameninta in stanga si in dreapta nu va deteriora doar climatul emotional in echipa, ci va afecta dramatic si performanta celor cu care interactioneaza.


Prin impactul negativ pe care il are asupra rezultatelor obtinute de oamenii din echipa sa, un astfel de manager ajunge, prin aceste manifestari, sa fie extrem de ”costisitor” pentru orice organizatie din care face parte. Lipsa competentei lui emotionale se poate reflecta in pierderi financiare cat se poate de concrete si se poate dovedi a fi o problema mare in dezvoltarea organizatiei.


Liderii inteligenti emotional care stiu cum sa genereze si sa cultive stari de spirit pozitive contribuie si prin genul acesta de munca, prin munca lor emotionala, la succesul organizatiei din care fac parte.

Un articol scris de George Avram.

Va invitam sa consultati calendarul actualizat al cursurilor, unde puteti accesa informatii suplimentare despre cele aproximativ 25 tematici disponibile in portofoliul nostru.