Esti lider? Fii curajos

As sublinia trei dintre cerintele unui lider adevarat. Nu pentru ca cititorii nostri nu le-ar indeplini ci pentru a le confirma ca fac bine aplicandu-le si pentru a-i incuraja sa le spuna si altora ca a fi lider inseamna sa iesi frecvent din zona de confort.

1. Fa curatenie

Ai in echipa oameni a caror performanta nu e grozava dar eviti sa iei masuri? Esti cumsecade, le esti un prieten bun, dar un lider adevarat nu. Daca vrei o echipa performanta, cei cu randament slab nu au ce cauta acolo. Pastrandu-i, le transmiti si celorlalti ca nu e nevoie sa dea ce au mai bun. Foloseste deci intalnirile de evaluare a performantei pentru a spune lucrurilor pe nume. Spune-i colegului tau neperformant ca poate incepe sa-si caute de lucru in alta parte. Nu e nevoie sa fii brutal, dar intr-un orizont de 3-6 luni e realist sa faci inlocuirea.

2. Pregateste-ti un succesor

Dintre cei buni, asigura-te ca in cel mult un an ai pe cineva care sa te poata inlocui. Un coleg de-al meu de la TMI Portugalia a scris o carte despre Leadership. A formulat subtitlul asa: “The art of becoming useless”. Gaseste unul sau doi carora sa le spui tot ce stii, pe care sa-i expui unor situatii noi pentru ei dar obisnuite pentru tine. Pregateste-ti iesirea din echipa, lasand in urma un mecanism care merge ca un ceas elvetian. Asa demonstrezi ca poti mai mult. Iar daca cei care iti pot da mai mult nu sunt pregatiti sa o faca, ai doua optiuni placute: sa continui in aceeasi echipa avand un rol mai putin stresant, sau sa descoperi noi oportunitati.

3. Da libertate

Lasa-le oamenilor mai mult spatiu de manevra: sa decida intre optiuni, sa plece mai devreme, sa vina mai tarziu, sa-si aplice ideile, sa reprezinte compania in fata clientilor sau a altor parteneri, sa negocieze, sa implementeze proiecte fara sa fii tot timpul cu ochii pe ei. Spune-le ca sunt responsabili pentru un anume rezultat si lasa-i sa-l obtina. Distribuie responsabilitatile pe masura fiecaruia, plus inca putin. Da-le feedback sincer si imediat. In toate acestea, le faci un mare bine, deoarece devin mai valorosi. Castigi timp pentru a te gandi la maine, pentru a-i observa cu adevarat. Cine se descurca e candidat pentru punctul 2 de mai sus. Cine greseste incercand treburi noi are dreptul la inca o sansa. Cine tot da cu stangul in dreptul e candidat pentru punctul 1.

Fii deci curajos! Poate esti deja. Daca simti ca emotia e prea mare, nu e nimic rau in asta, dar obisnuieste-te cu ea sau fa-ti un bine si lasa-i pe altii sa conduca.

 

Un articol de Octavian Pantis.

Daca doresti mai multe detalii despre cursul Practical Leadership & Virtual Teams sau vrei sa te inscrii, suna-ne la 0726 847 000 sau trimite-ne un mesaj.