Cand vezi pe cineva dandu-se relaxat cu rolele prin parc iar tu nu te-ai dat niciodata, iti vine sa zici ca nu e mare scofala, asta pana le pui in picioare si iei prima tranta. Acelasi lucru l-ar putea spune unii si despre training, ca e usor sa le spui unor oameni ceva ce stii tu bine iar ei sa pice pe spate. Asta pana ajungi in fata lor si constati la final ca nu vine nimeni sa te ia in brate si sa-ti multumeasca pentru cat bine i-ai facut.
Acum douazeci de ani ma uitam cu o admiratie vecina cu invidia la traineri. Ii vedeam ca pe o selectie speciala a rasei si a sortii. Erau selectati dintre zeci sau sute de aspiranti, treceau prin evaluari greu de inteles, prin pregatiri care cereau munca asidua, prin stresul primelor livrari si mai ales al primelor evaluari si alte cazne, in mintea mea greu de indurat pentru membrii obisnuiti ai speciei.
Intamplarea a facut sa ajung in aceasta lume si sa pot vorbi despre ea prin filtrul momentelor traite de mine de-a lungul a paisprezece ani petrecuti buna parte dintre ei in sala de curs.
Am gasit cateva calitati care ii pot asigura unui trainer o cariera de succes.
- Profiler sau cu alte cuvinte o capacitate deosebita de evaluare a oamenilor. Trainingul este bidirectional, chiar daca uneori nu pare. Pentru a-si atinge obiectivele, trainerul trebuie sa inteleaga cu mare usurinta tipurile de personalitate pe care le intalneste si sa deschida canale de dialog cu acestea. Un trainer bun este cel care le asigura participantilor confortul psihologic necesar invatarii si nu cel care ii face sa se simta incomod, aratati cu degetul, apostrofati sau ironizati. Este cea mai usoara cale de a transmite cunostinte, de a dezvolta abilitati sau de a schimba atitudini.
- Fizician. Cu anumite simplificari, un grup de participanti la curs poate fi considerat un sistem izolat. Dupa cum spune fizica, energia nu poate fi produsa, nici distrusa ci doar transformata. In acest sens, grupul are la inceputul unui curs o energie care poate fi pozitiva, motrice, atunci cand exista un interes anticipat pentru acel program sau negativa, de rezistenta, atunci cand oamenii sunt trimisi fara a li se cere parerea daca vor sau nu sa fie acolo. Rolul trainerului este de a folosi acea energie in cel mai economic mod posibil pentru a-i ajuta pe participanti sa obtina schimbarile necesare. Cand energia este de rezistenta trainerul se aliniaza cu ea apoi schimba treptat directia prin intrebari sau invitatii la reflectie, catre cea dorita.
- Filosof. O conditie necesara, nu si suficienta, pentru a adopta o schimbare este intelegerea sensului acelei schimbari. Unele programe livrate de traineri abunda in „ce”, „cum” sau „cand” si foarte putin sau deloc despre „de ce”. Un trainer bun introduce conceptele prin a-i ajuta pe participanti sa-si gaseasca propriile raspunsuri la intrebarile cu „de ce” sau mai precis la cele care au legatura cu sensul schimbarii.
- Medic specialist. Acesta intelege corpul in ansamblu, relatiile dintre aparate si sisteme, parametrii optimi de functionare si modul in care acestia pot fi atinsi. Medicul nu trateaza simptome ci cauta sa descopere cauza pentru a recomanda un tratament. Un trainer bun intelege o organizatie in ansamblul ei si stie sa ajunga la cauzele lucrurilor care trebuie imbunatatite. Daca intr-o organizatie oamenii se plang de lipsa de timp aceasta ar putea proveni din volumul mare de munca, din stilul in care managerii conduc echipele si nu din modul in care oamenii se organizeaza.
- Jazzman. Chiar cu un design de program bine facut, cu o analiza buna a nevoilor de pregatire, uneori realitatea din sala de curs este diferita. Un jazzman este un virtuoz dar si un foarte bun cunoscator al temelor muzicale, cele doua calitati oferindu-i lejeritatea de a improviza. Un trainer bun stie cand, cum si cat trebuie sa se abata de la „partitura” avand in minte obiectivul pe care doreste sa-l atinga. Bunaoara in timpul unui program cu o echipa de management ale carei asteptari sunt sa invete cum sa delege mai bine, trainerul descopera ca stilul de comunicare al participantilor este ironic, cu note agresive, lucru pe care nu l-a descoperit in etapa de analiza. Atunci el va introduce un intermezzo despre asertivitate pentru a construi delegarea pe o fundatie potrivita.
Peste cele de mai sus, pentru o reteta completa de succes in meseria de trainer, mai este nevoie de ceva, de o dorinta puternica de a contribui la o lume mai buna prin a-i face mai buni pe cei din jur.
Imi salut colegii de breasla, cu consideratie pentru munca pe care o fac!
Un articol scris de Ciprian Teleman.
Daca doresti mai multe detalii despre cursul Train The Digital Trainer sau vrei sa te inscrii, suna-ne la 0726 847 000 sau trimite-ne un mesaj.