Tehnici pentru a scapa de stres

Sunt unii mai stresati si mai… stresabili decat altii? Se poate invata calmul? E bine sa crestem copiii fara sa le impunem nimic si ferindu-i de orice stres? Cine poate raspunde mai la obiect decat un expert in functionarea creierului?

Dragos Cirneci: Senzatia de stres este cauzata de ceea ce se numeste tehnic "eroare negativa in predictie". Adica atunci cand lucrurile se intampla mai rau decat ne asteptam si avem sentimentul ca nu putem controla situatia sau, in general, mediul din jurul nostru.

 

Ea apare si cand suntem confruntati cu ceva complet nou, nefamiliar. Evident, la inceput, stresul are rostul de a ne mobiliza in a face ceva, a lua masuri, a interveni pentru a restabili echilibrul. 

 

Asta e ceea ce unii numesc "stres motivator". Ea este insa doar faza initiala a raspunsului normal la stres. Daca aceasta faza initiala nu se dovedeste eficienta, lucrurile degenereaza si cu timpul efectele sunt dezastruoase. 

 

In ultima vreme, oamenii se straduiesc sa isi creasca copiii fara presiuni, pe scurt, fara stres. Dar e bine sau nu? Cat stres e bun in educatie, ca sa iasa un adult care stie sa faca fata stresului?

 

D.C.: Studiile realizate pe animale au aratat ca o doza mica de stres aplicata constant si, mai ales, cu senzatia de control asupra a ce se intampla (de obicei, interventia asiguratoare a mamei), are un rol benefic asupra creierului, facandu-l mai rezistent la stres, la schimbari, mai capabil sa exploreze si sa invete.

La oameni se pune problema instituirii unui stil parental, care sa incurajeze confruntarea cu situatiile noi, cu luarea de decizii, cu rezolvarea de probleme si cu abilitatea de a lucra in echipa, de a cauta sprijin la altii si a avea relatii sociale apropiate si cat mai pline de semnificatie.

Acest gen de parenting se pare ca are rolul de a preveni depresia la adolescent si la omul matur. Chiar si asupra sistemului imunitar are efecte pozitive, sistemul nervos si cel imunitar avand relatii foarte apropiate, iar stresul cronic si depresia se stie ca sunt asociate cu reactii inflamatorii in creier si in restul organismului.

 

Citeste tot articolul aici.