Cuvinte buclucase III: "sunt specialist in ceva, dar voi vorbi despre altceva"

Public SpeakingContinui seria micilor comentarii pe marginea cuvintelor buclucase auzite in prezentari, cu scopul de a contribui la imbunatatirea prezentarilor pe care le urmarim sau, si mai bine, le sustinem.

Am fost invitat recent sa vorbesc in cadrul unei conferinte. Am mai ramas in sala dupa sesiunea mea, ca sa mai aflu la randul meu cate ceva interesant. Printre speakerii care au urmat era un nume cunoscut, care a fost prezentat ca un bun specialist intr-o tema de interes pentru toti.

Domnul cu pricina, un foarte bun profesionist si dupa parerea mea, incepe cam asa (citez, dar cu aproximatie): “va multumesc pentru introducerea frumoasa. Intr-adevar, am avut o contributie destul de mare la a pune la punct lucrurile in acest domeniu, care ma pasioneaza si in care mai am inca multe de spus. Azi insa as vrea sa va vorbesc despre altceva.”

Multi din sala au ramas un pic paf. Buna dimineata! A fost ceva neasteptat. Poate schimbarea brusca de macaz, in mintea speakerului, s-a vrut a fi de efect sau poate omul nici nu si-a dat seama de contrastul creat, dar cu siguranta o astfel de abordare e periculoasa si, de cele mai multe ori, paguboasa pentru speaker.

Mecanismul e urmatorul: atentia este ademenita spre o tema utila, despre care vrei sa afli mai multe, la care poate ai intrebari si pe care ai vrea s-o cunosti mai bine. Cand sa te asezi linistit si sa-ti satisfaci bucuros curiozitatea, afli ca va fi vorba despre altceva. Un altceva care nici macar nu e foarte bine prezentat.

Este ca si cand te-ai aseza la masa intr-o pizzerie si de-abia astepti sa pui mana pe niste felii aburite, bine coapte si foarte gustoase. Ti se da de inteles ca pizza ta e deja in cuptor, ti se spune sa astepti un pic, pentru ca apoi sa fii anuntat sec ca ti se va servi o lasagna.

Introducerea este o parte esentiala a unei prezentari. Facuta prost, ea iti poate zadarnici orice efort ulterior prin faptul ca muta atentia participantilor de la prezentarea ta la altceva – la e-mailuri, la privelistea care se vede prin fereastra sau la alte treburi de-ale lor. Facuta bine, aproape ca iti garanteaza o sesiune memorabila. Daca prezentarea e scurta, trebuie sa gresesti grosolan dupa aceea ca sa strici imaginea de ansamblu. Nu ca nu s-ar putea.

O introducere buna + un continut rezonabil = o prezentare buna

O introducere slabuta + un continut foarte bun = o prezentare doar buna

O introducere slabuta + un continut mediocru (cele mai frecvente cazuri) = un somn bun pentru cei din sala.

Domnul cu pricina ne-a spus ca ne va vorbi despre ce l-a facut pe el sa aiba succes. Apoi a inceput sa ne spuna lucruri.

Introducerea putea fi facuta altfel, daca vroia sa vorbeasca despre altceva decat tema asteptata: “multumesc pentru cuvintele frumoase spuse despre mine. Subiectul cu pricina e tratat foarte des si probabil m-ati mai auzit vorbind pe aceasta tema. Azi as vrea sa va vorbesc despre ceva si mai important decat niste sfaturi practice intr-un domeniu de altfel banal. Daca vreti acele sfaturi, vi le dau cu placere, doar dati-mi un semn. Am ajuns foarte bun pentru ca am facut anumite lucruri si am luat anumite decizii. Probabil si voi aveti o directie profesionala in care ati vrea sa deveniti tot mai buni. Hai sa va spun ce merge si ce nu merge, cel putin din experienta mea, ca sa va puteti confirma niste lucruri si sa identificati altele care sa fie ca o trambulina pentru cariera voastra. Daca ne mai ramane timp, imi spuneti si voi cateva la final, din ce-a functionat in cazul vostru, pentru ca nimeni nu e perfect.”

Primului subiect ii este redusa importanta si ne ramane accesibil oricum, iar al doilea subiect ni se prezinta ca avand o greutate mai mare, cu niste argumente pe care le acceptam. Avem ocazia sa invatam niste lucruri de la unul care a reusit. Suna interesant. Schimbarea de macaz, de la ce se asteapta oamenii la ce vrea speakerul sa le spuna, e mai lina.

Introducerea trebuie sa fie cat mai mult despre participanti si cat mai putin despre speaker. “M-am gandit sa va vorbesc despre…” suna mai putin atractiv decat “stand de vorba cu oameni ca voi, in ultimele luni, am aflat ca una din provocarile arzatoare este…”.

E voie sa introducem mici surprize in introducere, la fel cum e voie sa le faci mici surprize celor din jur. Doar ca sunt surprize si surprize. Asigura-te ca incepi bine.

Poate va urma.

 

Un articol scris de Octavian Pantis.

Daca doresti mai multe detalii despre cursurile Business Presentations in a Digital Setting, Public Speaking. Advanced ori Train The Digital Trainer sau vrei sa te inscrii, suna-ne la 0726 847 000 sau trimite-ne un mesaj. Consulta aici calendarul cursurilor deschise.