Cuvinte buclucase

Public SpeakingCand sustinem prezentari, trebuie sa fim atenti ce cuvinte si expresii folosim. Va prezint mai jos cateva perle auzite in cadrul unor conferinte. Ele apartin unor persoane respectabile, de obicei top manageri sau antreprenori de succes.

1. „As vrea sa va explic astazi…”

Cand spui „sa va explic” te pozitionezi mai presus decat audienta. Tu esti profesorul iar ei elevii. Tu esti cel istet iar ei sunt cei care pricep greu. In unele cazuri e acceptabila abordarea: daca esti Neagu Djuvara si ne vorbesti despre originile unor domnitori romani; daca esti Zubin Mehta si ne spui la ce sa fim atenti in piesa urmatoare; daca esti cu doua, trei ordine de marime peste ceilalti, atunci e in regula. Dar daca se intampla ca tu sa fii in fata si alti oameni cam ca tine sa stea in scaune, atunci „sa va explic” ne cam zgaraie urechile.

Iti recomand alte variante: „azi vorbim despre…”, sau „as vrea sa va prezint…”, sau „tema zilei este…”.

Alte expresii nepotrivite, din aceeasi categorie cu „sa va explic”: „ce intrebari aveti, poate e ceva ce n-ati inteles” sau „pacat ca n-ati citit cu atentie”.

Multi prezentatori se intreaba ce e de facut cu participantii dificili, cu cei care tot comenteaza, cu cei care-ti speculeaza fiecare neatentie. Se aplica foarte bine si aici expresia din medicina: mai bine sa previi decat sa combati. Audienta de obicei isi doreste o sesiune buna, la fel cum iti doresti ca filmul pe care ai ales sa-l vezi sa fie bun. Dar daca oamenii sunt neutri si speakerul ii ia cu “sa va explic”, cu “va repet”, sau cu “asa cum am spus adineaori” atunci nu trebuie sa fie o surpriza ca oamenii incep sa raspunda cu aceeasi desconsiderare.

Expresia “asa cum am spus adineaori”, spusa de prezentator, pacatuieste prin faptul ca-l pune la zid pe cel care intreaba ceva, pentru simplul motiv ca nu a fost atent un pic mai devreme. E tot o atitudine superioara. Mesajul expresiei este, de fapt, “desteptule, eu imi bat gura de pomana aici? Fa bine si fii atent la ce vorbim, nu ma intrerupe cu ceva ce a fost discutat deja”.

In situatia unei intrebari care arata ca omului i-a scapat ceva, iti recomand sa-i raspunzi calm, poate argumentand altfel decat mai devreme. Facand asa, impusti doi iepuri:

ramai prietenos cu omul; raspunzi vulnerabilitatii cu bunatate si rabdare. Poate isi da seama si el pe parcursul raspunsului tau ca respectivul subiect a fost tratat deja si va aprecia ca ai fost calm. Ti-ai facut un prieten in sesiunea respectiva;
castigi admiratia celorlalti, care-si dau seama si ei ca intrebarea e redundanta si constata ca tu poti face ceea ce lor poate le-ar fi fost greu: raspunzi prietenos si  ilustrezi altfel, in loc sa repeti.

Ii poti lua de sus, daca vrei sau daca nu-ti pasa prea mult de ei. Poate te descurci cu niste Gica Contra, poate asta e imaginea pe care ti-ai creat-o si pe care vrei s-o pastrezi, de om arogant, direct si inchis la opiniile celor pe care-i consideri neimportanti. Dar mai devreme sau mai tarziu s-ar putea sa ajungi totusi intr-o situatie jenanta si sa nu-ti sara nimeni in ajutor.

De aceea, daca poti planta seminte de prietenie in audienta, fa-o cu incredere.

Va urma.

 

Un articol scris de Octavian Pantis.

Daca doresti mai multe detalii despre cursurile Business Presentations in a Digital SettingPublic Speaking. Advanced ori Train The Digital Trainer sau vrei sa te inscrii, suna-ne la 0726 847 000 sau trimite-ne un mesaj. Consulta aici calendarul cursurilor deschise.