3 sfaturi pentru investirea eficienta a timpului, energiei si atentiei tale

In fiecare zi avem la dispozitie o cantitate limitata de timp, energie si atentie. Ti s-a intamplat ca la finalul zilei sa ti se para ca nu ti-ai folosit timpul eficient? Sau ca ti-ai irosit energia iar atentia ta a fost impartita intre zecile de lucruri pe care le aveai de facut? In acest caz, acest articol este pentru tine.

Time Management artIn 1901, Henry Ford infiinta compania ce-i purta numele, schimband pentru totdeauna intreaga industrie. Printre meritele lui Ford ar putea sa se numere linia de asamblare care a dus la scaderea pretului automobilelor sau cresterea salariului zilnic acordat muncitorilor, insa Henry Ford a investit in ceva mult mai important. Prin intermediul masinilor produse si a pretului acestora, Ford a tintit micii fermieri ce vedeau o masina ca un activ util in afacerile proprii. Henry Ford a inteles importanta investirii resurselor in active ce duc la cresteri pe termen lung si a reusit nu doar sa creeze un business incredibil dar si sa schimbe modul in care automobilul avea sa fie vazut.

Robert Kiyosaki in cartea sa „Tata Bogat, Tata Sarac” introduce un mod de intelegerea a investitiilor noastre. Mai exact, discutand despre foaia de bilant ce include Activele pe de-o parte si Pasivele pe de alta parte, consideră ca un activ este acela care-ti aduce un venit pe termen lung. Mai mult, considera ca un pasiv este chiar si ceva detinut de tine dar care iti genereaza noi cheltuieli.

Mai jos, iti prezint 3 sfaturi de investirea eficienta a timpului, energie si atentiei tale:

1.Analizeaza-ti „veniturile”: cu ce timp, energie si atentie iti incepi ziua?

Timpul, energia si atentia ta sunt ca niste active daca sunt investite eficient, dar care devin pasive in caz contrar. Orice zi are 86.400 de secunde. Insa, modul in care este structurata ziua iti poate spune foarte multe despre rezultatul de final. Fie ca e vorba de reflectarea la finalul zilei, de analiza a calendarului tau sau a timpului petrecut pe telefon sau social media, gaseste acele informatii care te ajuta sa-ti intelegi obiceiurile. Analizeaza-le si treci la pasul 2.

 2.Limiteaza „pasivele”: timpul neproductiv, energie irosita, atentie neconcentrata

Orice investitie ineficienta genereaza cheltuieli suplimentare. Timpul neproductiv duce la acumularea de timp in plus necesar pentru o sarcina. Energia irosita conduce la efecte negative asupra starii tale generale. Atentia neconcentrata conduce la calitate slaba a rezultatului si chiar o experienta stresanta. Limitarea pasivelor porneste de la a constientiza situatiile respective si la actiunea spre a limita efectele acestora.

 3.Dezvolta-ti „activele”: productivitate, energie si concentrare

Iti poti dezvolta productivitatea prin invatarea unor metode noi si prin a petrece timp in a te organiza. Iti poti creste energia printr-o nutritie echilibrata, somn de calitate sau miscare fizica ce-ti va genera o noua energie mai multa si mai regenerata. Ne putem concentra mai bine limitand intreruperile frecvente si luand fiecare sarcina pas cu pas, punand telefonul pe silentios seara cu familia sau deconectandu-ne de la tehnologie in week-end. Si mai mult, le putem avea pe toate traind mai mult in prezent, acum.

Concentrarea timpului, a atentiei si a energiei tale in mod eficient iti va genera noi „venituri” precum bani, timp de calitate, experiente memorabile, satisfactie personala si profesionala. Dar totul porneste de la a-ti cunoaste „veniturile”, la a-ti limita „pasivele” si la a-ti dezvolta „activele”.

Intrebarea mea pentru tine la finalul articolului este: In ce „active” iti investesti timpul, energia si atentia?

 

Un articol de Costin Ciora.

Daca doresti mai multe detalii despre cursul Productivity at Work - wherever work is sau vrei sa te inscrii, suna-ne la 0726 847 000 sau trimite-ne un mesaj. Consulta aici calendarul cursurilor deschise.