3 idei pentru un nou mindset in comunicarea online

 

Iulie 2019. Urma sa sustin un curs online despre Comunicare si persuasiune de 3 ore pentru un grup de manageri din sectorul productiei, adunati din mai multe colturi ale lumii. Platforma Zoom imi era suport in aceasta initiativa, alaturi de slide-urile pregatite, exercitiile pentru impartirea pe echipe si interactiunea prin Mentimeter. Era o zi de vara linistita in care cursul online parea o solutie data de nevoia de a avea rapid acces la participanti, si nicidecum ceva ce avea sa devina “noul normal” in aprilie 2020. Intreaga prezentare online din acel curs avea sa-mi aduca multe reconfirmari ale faptului ca prezentarea online fata de prezentarea fata in fata vine cu alte provocari, implicit e nevoie de un mindset cu totul diferit.

 

Si despre acest lucru, vreau sa-ti vorbesc in acest articol. Despre mindsetul necesar atunci cand comunici si prezinti online.

Contextul actual generat de noul Coronavirus ne-a facut sa lasam interactiunile obisnuite fata in fata pentru intalnirile pe Zoom, Microsoft Teams sau Skype, atent planificate in calendar, tinute de acasa intre pauzele de joaca cu copii, care ne solicita atentia, si nevoia de a face fata si mai mult task-urilor din to-do list-ul parca interminabil. Fundalul atent ales din casa care sa te avantajeze in meeting-ul online, castile pentru sonorul cat mai bun dar si linistea necesara in timp ce vecinii chiar atunci vor sa aspire, sunt doar cateva dintre provocari.

Provocarea principala insa este data de modul nou de comunicare necesar.

 

Comunicarea online nu este o tranzitie a comunicarii fata in fata prin simpla  modificare catre o platforma online. Este cu totul un alt tip de comunicare.

 

Iti prezint cativa pasi care sa te ajute sa-ti refocusezi modul in care comunici in prezent in online, implicit sa-ti aduca un nou mindset necesar context  actual de comunicare si prezentare, tinand cont si de schimbarile recente:

 

  1. Asigura-te ca actuala comunicare online conduce la imbunatatirea relatiei.

Este o perioada in care comportamentul se schimba, stresul este din ce in ce mai ridicat iar nevoia de compensare a relatiilor sociale este din ce in ce mai cautata. Poate cu totii sunteti parte din vreun grup sau in lista de forward a vreunui prieten ce va trimite poze comice sau clipuri. Frecventa acestui tip de comportament a crescut si dintr-o nevoie de conectare mai mare pe care o avem. Pe de alta parte, comunicarea online prin text (email, mesaje sms, mesaje pe Whatsapp sau Messenger) nu ne adduce plusul necesar de comunicare sociala pe care-l aveam inainte de perioada de criza, cand aveam ocazia de comunicam cu prietenii fie la o iesire in oras, la birou cu colegii sau pur si simplu cu orice vanzator in orice magazin intram.

 

  1. Identifica motivele pentru care cineva ar vrea sa-ti asculte prezentarea.

Comunicarea oricum era ingreunata chiar in sedintele fata in fata. Un laptop deschis sau tableta, mesajele sau emailurile de pe telefon deveneau blocaje semnificative pentru a transmite un mesaj. Ia gandeste-te cum este acum. Cu un simplu Video off sau Mute, oricine poate ca in timp ce este intr-un “call” sa-si verifice emailurile sau sa lucreze la un raport, sa gateasca sau pur si simplu sa vizioneze un film. Ideea de “participare” s-a schimbat prin noi straturi de blocaje care fac ca mesajul sa nu ajunga sau sa ajunga distorsionat. Avalansa de sedinte online duce si la oboseala, la lipsa de deconectare si la o frustrare mai ridicata. De aici, seteaza-ti un mindset proactiv prin care sa-I faci pe participant parte din mesajul pe care vrei sa-l transmiti. Nu le ignora problemele curente si nu trece “rece” rapid la agenda zilei fara sa faci un check-in cu modul in care merg lucrurile, chiar si asa intr-un moment in care cu totii suntem pe acasa si nu exista multa dinamica in activitatile zilnice. Conecteaza-te si cu grupuri mai mici sau in call-uri 1-1 pentru a intelege si mai mult care sunt eventualele blocaje care duc la acel “Mute” setat sau “Video off”.

 

  1. Este un marathon. Sau cel putin un semi-marathon. Reconecteaza-te.

Daca poate acum 1 luna lucrurile pareau mai mult un sprint din care o sa se revina rapid, cred ca ti-ai dat seama pana acum ca suntem in fata unei crize de tip semi-marathon, sau chiar marathon. In urma cu cativa ani, am alergat un semi-marathon si pot spune ca partea cea mai tare a fost de fapt antrenamentul. Pe de alta parte, in timpul alergarii “oficiale” mi-am dat seama ca toate planurile s-au dat usor peste cap. De la ritmul alergarii, la apa “planificata” pe care sa o beau toate s-au modificat in functie de ceilalti participanti. Suntem atat de conectati incat este mai bine ca niciodata ca mindset-ul sa fie unul dus inspre empatie, intelegere, apropiere si mai multa conectare. Reconecteaza-te prin comunicarea, cel putin telefonica cu prietenii tai, cu colegii tai cu care sa vorbesti si altceva decat proiecte si planuri de revenire. Reconecteaza-te cu familia ta. Ai poate mai mult timp, cel putin seara, sa faci acest lucru.

Nu in ultimul rand, e o ocazie sa te reconectezi cu comunicarea cu tine. Te vei intelege mai bine si vei aprecia si mai mult noul mindset cu care poti merge, chiar si in lista lunga de call-uri care te asteapta maine dimineata.