This is impossible. Unless...

This is impossible unlessDaca vrei sa-ti stabilesti scopuri pentru anul urmator, prinde bine sa identifici de la inceput calitatea fiecarui scop, ca sa stii ce te asteapta. Uite mai jos un instrument simplu si foarte eficient.

Cand pronunti scopul la care te-ai gandit, reactia ar trebui sa fie “hm, asa ceva nu voi putea face, e imposibil de realizat acest scop”. Si dupa cateva momente zici “s-ar putea totusi face ceva, DACA…” iar dupa “daca” identifici evenimentele care trebuie sa se intample pentru a face loc scopului in realitate, cunostintele, atitudinea si abilitatile pe care ar trebui sa le ai si, mai ales, actiunile pe care ar trebui sa le intreprinzi. Acesta e testul “This is impossible. Unless…”

Daca iti citesti scopul proaspat trecut pe hartie si zici “ah, se poate face. Am de muncit un pic dar e rezonabila situatia” atunci ai in fata un scop care nu e suficient de ambitios si care nu te va motiva prea mult. Poate ti se pare interesant acum dar peste cateva saptamani sau luni probabil vei fi atras spre alte directii iar acest scop va fi abandonat. Si cine atinge un astfel de scop nu simte ca a obtinut mare lucru, ca a cucerit vreun munte inaccesibil pana acum. Merge mai departe fara vreun motiv de sarbatoare.

Exemplu: un obiectiv SMART de tipul „la 30 iunie 2014 voi cantari cu 8kg mai putin decat acum” e un obiectiv slabut si cam plictisitor. Nu te starneste cu nimic si nu iti va face alergarile mult mai interesante. A spune in schimb ca vrei sa alergi un maraton in mai putin de 3 ore e deja o cu totul alta discutie. E ceva ce pare imposibil pentru oamenii normali, care mai alearga din cand in cand si care au facut doar semimaratoane pana acum. Sau daca au facut un maraton, au scos 4 ore si 30 de minute. Sa cobori sub 3 ore pare imposibil. Dar doar pare. Vine „unless…” si te gandesti ce-ar trebui sa faci. Iar inima iti bate deja mai tare, doar la gandul acesta: „cum ar fi sa obtin 2 ore si oricat, in loc de 4 ore si ceva?” Nu e o mica schimbare de obiceiuri, e o transformare de stil de viata.

La auzirea unui scop valoros, reactia proprie dar si a celorlalti trebuie sa fie “This is impossible”. Unii chiar vor incepe sa ne demonstreze de ce anume e imposibila atingerea scopului. Totul e sa mutam rapid discutia spre “unless…” si sa folosim acolo imaginatia, inteligenta si resursele.

Majoritatea realizarilor mari n-au fost primite cu “this is easy, good luck” cand scopurile au fost anuntate prima data. “Vrem sa mergem pe luna” – “Ah, ok, nicio problema, drum bun!”. “Vrem sa construim un fel de pasare mecanica, cu care oamenii sa poata zbura” – “Perfect, era si timpul. Doar spuneti-ne ce-aveti nevoie si va ajutam toti.”. Nu, reactiile au fost altele. Fizicianul britanic Lord Kelvin despre avioane: “I have not the smallest molecule of faith in aerial navigation other than ballooning or of expectation of good results from any of the trials we hear of.”

Din fericire pentru noi, au fost oameni care nu s-au lasat infranti de “this is impossible” ci si-au concentrat energiile pe “unless…”.

Ai, deci, vreun scop despre care sa spui, tu si cei din jur, “this is impossible”, un scop la care sa fi gasit deja, cu un zambet de ciresar, idei faine la “unless…”? Asta e intrebarea la cumpana dintre ani.

Un astfel de scop e sanatos din mai multe puncte de vedere: ne da energie si ne tine motivati, ne forteaza sa obtinem mai mult decat ne-am fi imaginat vreodata si e un exemplu puternic pentru cei din jur.

Atentie: doua sau mai multe astfel de scopuri in paralel aduc un stres prea mare si ne debalanseaza activitatile, facandu-ne sa ignoram alte planuri importante ale vietii noastre. Iar fara niciun astfel de scop ramanem in zona de confort si, daca stam prea mult acolo, trece viata pe langa noi in timp ce doar stam cu ochii-n Facebook.

 

Un articol de Octavian Pantis.

Va invitam sa consultati calendarul actualizat al cursurilor, unde puteti accesa informatii suplimentare despre cele aproximativ 18 tematici disponibile in portofoliul nostru.

Daca doresti mai multe detalii despre cursul Productivity in the Digital Era sau vrei sa te inscrii, suna-ne la 021 319 77 10 sau trimite-ne un mesaj.