Cum sa asiguri implicarea liderilor in proiectele de schimbare?

Schimbarea are nevoie de sustinere si implicare din partea liderilor din organizatie. Plecand de la acest detaliu, cum este cel mai bine sa ne adaptam mesajul atunci cand ne dorim un parteneriat durabil cu sponsorii nostri? Indiferent de natura proiectului sau tipologia liderului cu care colaboram, este important sa ne asumam timpul pe care il vom dedica etapelor si actiunilor din cadrul proiectului. Un instrument facil, dezvoltat de specialistii Prosci, este modelul ADKAR:

  • Awareness (A) - Constientizarea nevoii de a introduce schimbarea in companie
  • Desire (D) - Dorinta de a participa si sprijini schimbarea
  • Knowledge (K) - Dobandirea cunostintelor specifice
  • Ability (A) - Abilitatea de a utiliza noile cunostinte
  • Reinforcement (R) - Consolidarea schimbarii

Asadar, cum putem folosi eficient metoda ADKAR in organizatia din care facem parte si mai ales, cum ne ajuta ADKAR sa aducem alaturi de noi liderii din organizatie?

Bazand-se pe cercetarile desfasurate in ultimii 20 de ani, specialistii Prosci propun 5 solutii denumite si “The 5 B’s of Executive Buy-In”.

1.Best Practices

2.Business Case

3.Be Specific

4.Be Assertive

5.Bring in an Expert

 

Vom detalia toate aceste solutii in randurile care urmeaza.

1.Best Practices - Rapoartele de bune practici

De multe ori invatam prin puterea exemplului. Specialistii Prosci au adunat un numar considerabil de exemple de bune practici pe care le-au grupat in raportul Best Practices in Change Management. Aceste exemple concrete va pot ajuta sa sustineti proiectele de Change Managament in organizatia din care faceti parte si mai ales, in fata liderilor pe care doriti sa ii aveti alaturi.

Materialul publicat de Prosci include o serie de concluzii importante, utile atunci cand este nevoie sa sustineti implementarea strategiei de management al schimbarii, in organizatie. Cu acest instrument la indemana, argumantarea ROI-ului generat de strategia de change management, dar si alte aspecte precum usurinta respectarii planului sau a intervalului de timp asociat fiecarei etape, va fi mai facila. 

2.Business Case - Studiile de caz

Studiul de caz al proiectului pe care doriti sa il implementati poate deveni studiul de caz pentru metodologia de change management la care doriti sa aderati impeuna cu colectivul din organizatie. Pentru maximizarea beneficiilor, echipa de proiect trebuie sa se asigure ca toti indivizii din organizatie sunt pregatiti si motivati sa se implice in proiect inainte de inceperea acestuia. Pentru un plus de credibilitate, specialistii  Prosci  recomanda realizarea studiului de caz in jurul celor 4 beneficii cheie ale stretegiei de Change Management:

-realizarea beneficiilor;

-mitigarea riscurilor;

-ROI;

-securizarea investitiei;

3.Be Specific - Rolurile specifice

Specialistii Prosci au introdus o noua denumire in metodologia lor si anume “Sponsorship Roadmap”. Acest roadmap reprezinta setul de roluri specifice pe care sponsorul schimbarii trebuie sa le inceplineasca pentru buna desfasurare a tuturor etapelor proiectului. Toate aceste roluri solicita alocarea unui anumit nivel de efort si o anumita investitie de timp. Cum majoritatea liderilor au probleme in a introduce activitati sau actiuni noi in programul lor din cauza lipsei de timp, specialistii in schimbare, deveniti in acest context si consultantii directi ai liderilor, primesc sarcina de a gandi un sponsorship roadmap cat mai bine structurat.  Asadar, din postura de consultanti veti putea sa va ajutati liderii sa obtina rezultatele dorite si veti castiga loialitatea lor. Cu siguranta vor aprecia eforturile care vor promite rezultate maxime, in timp cat mai scurt.

4.Be Assertive - Asertivitatea

Mai devreme spuneam ca timpul este o resursa de care liderii duc lipsa. Cu un program deja incarcat, este important ca atunci cand ne dorim sa obtinem sustinerea lor, sa comunicam asertiv. Cu siguranta liderii vor fi mult mai dispusi sa colaboreze cu un partrener care vede solutii punctuale si adaptate pentru problemele care pot aparea in proiectele de schimbare.

5.Bring in an expert - Expertul din afara organizatiei

Cu siguranta expertiza specialistilor interni este extrem de utila atunci cand se pregateste implementarea schimbarii in organizatie. Aceste persoane deja cunosc contextul in care se afla compania, cunosc cultura, leadership-ul, ritmul de lucru. Exista contexte in care este mai utila perspectiva unei persoane, sau unei echipe externe, care nefiind ancorata in viata de zi cu zi a organizatiei, poate veni cu o viziune fresh, lipsita de paradigme. De asemenea, acesti experti vor ajuta liderii sa identifice propriile momente “Aha!”, prin prezentarea unor strategii inovatoare, dar si prin coaching direct.

In alta ordine de idei,  implicarea liderilor este esentiala pentru bunul mers al proiectelor de schimbare. Datorita notorietatii de care se bucura, liderii vor facilita comunicarea si vor sustine un climat sanatos, bazat pe incredere.  Cum putem sa ne asiguram ca liderii cu care colaboram participa activ in schimbare? O solutie sugerata de specialistii Prosci este aderarea la cele 5 puncte detaliate in acest articol - “The 5 B’s of Executive Buy-In”.

Va dorim succes  si proiecte de schimbare cu sens :)!

Daca doresti mai multe detalii despre cursurile Prosci Change Management Certification, Fundamentals of Change Management sau vrei sa te inscrii, suna-ne la 0726 874 000 sau trimite-ne un mesaj.